Filmvertoning: Queen of Lapa (2019), Humans of Film Festival x Queer Amsterdam 2023

Queen of Lapa (2019)

Link naar tickets: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/queer-pride-queen-of-lapa-2019-27-07-2023/

Queer Amsterdam zal vanaf 22 juli t/m 28 juli voor het eerst plaatsvinden en Humans of Film Festival doet mee!Humans of Film Festival kondigt met trots onze samenwerking aan met het nieuwe Queer Pride door Queer Amsterdam dit jaar. Queer Pride centreert queer mensen van kleur, transgender- en non-binaire personen, en queer mensen met een beperking. We hebben Alejandra Ortiz, schrijfster (haar boek: “De Waarheid Zal Me Bevrijden“), grassroots activiste en gastcurator Queer Currents 2023, uitgekozen om twee films (te zien bij Melkweg en Studio/K) te selecteren en invulling te geven aan de panelgesprekken na de film. Via onze andere projecten (o.a. LGBTQ Humans of Amsterdam) vind je meer programma’s (bijvoorbeeld i.s.m Pride and Sports) en zelfs een expositie over de Gay Games 1998 in het Amsterdam Museum.

27 juli 2023 | Filmvertoning bij Melkweg: Queen of Lapa (2019) + nagesprek met Alejandra Ortiz 

De volgende dag vertonen we nog een prachtige film, Queen of Lapa (2019), een film door Theodore Collatos en Carolina Monnerat, bij MelkwegQueen of Lapa gaat over de geweldige Luana Muniz, actrice, activiste en trotse seks-professional. Zij vormde een nieuwe realiteit in haar hostel door een veilige werkomgeving te bieden aan verschillende generaties jonge transgender vrouwen en meiden in de buurt van Lapa in Rio de Janeiro. Ook na deze film modereert Alejandra Ortiz een panelgesprek. Dit keer met panelleden en trans activisten Ana Paula Lima (Brazilië) en Anancy (Portugal). Tijdens dit gesprek komen onderwerpen als familie-afwijzing, sekswerk, verschillen tussen het Westen en het mondiale zuiden, maar ook migratie aan bod.

Synopsis: Queen of Lapa (2019)

Actrice, cabaretière, activiste en sekswerker Luana Muniz is waarschijnlijk een van de bekendste transgender persoonlijkheden van Brazilië. Deze documentaire laat zien hoe in haar hostel vorm wordt gegeven aan een nieuwe realiteit voor een nieuwe generatie transgender sekswerkers, door een veilige werkomgeving te bieden in de gevaarlijke wijk Lapa in Rio de Janeiro. Queen of Lapa verkent de dagelijkse levens, zoektochten naar liefde en rivaliteit tussen huisgenoten in een turbulent politiek klimaat onder het toeziend en sturend oog van matriarch Muniz.

Paneldiscussie: “Het contrast in dit alles: gezinsafwijzing, sekswerk, migratie en uitverkoren gezin”

Tijdens dit gesprek willen we het hebben over de nevenschikking van personages met betrekking tot gezinsafwijzing, sekswerk, maar ook migratie. Hoewel men zich kan verhouden tot de geportretteerde werkelijkheid in vergelijking met zijn leven, kunnen er als migrant verschillen zijn. Ook als we uit het mondiale zuiden komen, wat kunnen we leren als we de situaties daar vergelijken met het leven in het westen. We verafgoden het Westen als een veilige haven en als we hier wonen ontdekken we dat het niet perfect is. Anancy verhuisde uit Portugal en Ana Paula uit Brazilië, we vragen ons af wat van deze film resoneert met hun ervaringen.

  • Moderator: Alejandra Ortiz, schrijver (haar boek: “The Truth will set me Free“), grassroots activist en gast curator Queer Currents 2023
  • Panellid: Anancy, medeoprichter van een trans huis in Lissabon, Portugal

  • en Panellid: Ana Paula Lima, een Braziliaanse trans rechten activist woonachtig in Amsterdam