Speciale filmvertoning: All the Colours of the World are between Black and White (2023)

With the Courtesy of International Queer & Migrant Filmfestival

Film still: With the Courtesy of International Queer & Migrant Filmfestival

Op woensdag 31 mei om 19:00 uur hadden we de eer om samen te werken aan een special filmvertoning samen met International Queer & Migration Filmfestival en This is Upepo, twee intrigerende organisaties die onderdeel zijn van Queer Network Amsterdam. Tijdens deze special vertoning toonde we de film All the Colours of the World are between Black and White (2023) door de multi-getalenteerd filmregisseur Babatunde Apalowo in de bioscoop LAB111. All the Colours of the World are between Black and White (2023) is een subtiel en onmiskenbaar mooie Nigeriaanse queer film. Tijdens de Berlinale 2023 won deze politiek gevoelige, maar zeer belangrijke film, de Teddy Award voor beste LHBTIQ+ film. Na de film vond er een nagesprek plaats met Mini Maxwell van This is Upepo als moderator.

Filmregisseur: Babatunde Apalowo

Veelzijdig filmmaker Babatunde Apalowo doet de titel van zijn film geheel tot z’n recht komen. Met een best onopvallende kleurencompositie vertelt hij een ingetogen en teder verhaal, over twee mannen die een hechte band krijgen, in een samenleving waarin seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht taboe zijn en zelfs strafbaar zijn voor vervolging. Als een dans om elkaar heen ontvouwt zich langzaam het een innige band, die in geconcentreerde beelden en een vorm van kalmte wordt overgebracht. Kort gezegd is All the Colours of the World Are Between Black and White (2023) een sensuele en politiek belangrijke film uit Nigeria over het vinden van liefde waar je het het minst verwacht.

Synopsis: All the Colours of the World Are Between Black and White (2023)

Hoofdpersonage Bambino is een alleenstaande man en werkt als bezorger in Lagos. Met de zekerheid van een vast inkomen, kijkt hij alsnog uit naar een beloofde promotie die lang op zich laat wachten. Hij wordt gewaardeerd door de buurt, helpt anderen financieel waar hij kan en is genereus als mensen hem te laat terugbetalen. De avances van zijn buurman Ifeyinwa laten hem koud, maar wanneer hij de charismatische Bawa ontmoet, klikt het meteen tussen beiden. Vanwege een fotowedstrijd rijden de twee mannen steeds vaker samen door de stad, waarbij ze lange verkenningstochten samen maken. Terwijl Bawa hem door zijn cameralens aankijkt, wordt al snel duidelijk dat hij in Bambino niet alleen een goed model ziet, maar ook zelfs meer dan alleen een goede vriend.

Nagesprek: Mini Maxwell van This is Upepo

Tijdens het nagesprek wilde we de film bespreken, maar vooral ook het onderwerp bespreekbaar maken. Ook in Nederland wonen queer personen uit Nigeria die een verhaal te vertellen hebben en gehoord willen worden. Samen met Mini Maxwell hebben we over de huidige situatie in Nigeria gesproken, kregen we inzicht in deze ervaringen, maar ook hebben we gesproken over waarom homoseksualiteit nog een taboe in Nigeria is en ontdekte we hoe we een steentje bij kunnen dragen.

Samenwerking Stichting ART.1, This is Upepo en stichting Humans of Film

Stichting ART.1 (International Queer & Migrant Filmfestival), This is Upepo en stichting Humans of Film (Humans of Film Festival) hebben als sociaal-maatschappelijke organisaties allen het doel om belangrijke verhalen van queer personen een podium te geven. Door middel van het tonen en bespreekbaar maken van deze verhalen kunnen we juist mensen aan het denken zetten.