Why Talk Human Rights?!

Saturday | 25 September | 14:00 – 15:50h | Get your tickets right here!

Location: Podium Mozaïek, Amsterdam, Netherlands.

Why Talk Human Rights?! is a two-part short film programme consisting of three short films, the first part in regard of the Uyghur conflict/genocide and the second part concerning the LGBTQ+ protest in Eastern European countries, followed by a panel discussion. This programme is hosted by our partner Who’s Right Festival.

Programma description

NL | Door middel van de eerste panel willen we het publiek bewust maken over de situatie van de Oeigoeren in West China, zij worden gediscrimineerd, vervolgd en in kampen geplaatst. Het is belangrijk te weten waarom dit gebeurt, sinds wanneer en wat de weg is naar verbetering of een oplossing.

Tijdens de tweede panel leggen we de focus op de LGBTQ+ protesten in Oost Europese landen, deze protesten vinden plaats vanwege anti-lhbti+ standpunten die worden ingenomen door rechtse regeringen die de gemeenschap demoniseren. Waarom gebeurt dit? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de rechten van lhbti+ personen in deze landen niet worden geschonden?

ENG | Through the first panel we want to make the audience aware of the situation of Uyghur citizens in Western China, they are discriminated, persecuted and placed in concentration camps. It is important to know why this is happening, since when and what is the path to improvement or a solution.

During the second panel we focus on the LGBTQ+ protests in Eastern European countries, these protests take place because of anti-LGBTQ+ positions taken by right-wing governments demonizing the community. Why is this happening? What can we do to ensure that the rights of LGBTQ+ people in these countries are not violated?

Programma/e

  • Introduction: 10 min | Intro film | Before the main films start
  • Host: Menno van der Veen; Who’s right? and Who’s right festival by Wonder Why, stichting Urgent en Sabine Wassenberg.
  • Film screening: 20 min | Film: A Boy Named Freedom (2020)
  • 1st Panel: Uyghur genocide/conflict
  • Panelists: Alerk Ablikim (activist) | Job van Aken (filmmaker)
  • Film screening: 38-56 min | Film: Prejudice and Pride (2021)
  • 2nd Panel: LGBTIQ protests in Eastern Europe
  • Panelists: Hans Verhoeven; Zero Flags Project | Magda Naskret (activist)