Dying for Gold (2019) by Catherine Meyburgh and Richard Pakleppa

Saturday | 25 Sept 2021 | 20:45 – 22:55h | + Q&A

Sunday | 26 Sept 2021 | 14:30 – 16:15h |

Location: Het Ketelhuis, Amsterdam, Netherlands | Click HERE for more info

DUTCH PREMIERE

Film director: Catherine Meyburgh, Richard Pakleppa | Year: 2019 | Runtime: 99 min | Genre: Documentary | Production: South Africa, Lesotho, Mozambique, Eswatini (Swaziland) | Subtitle(s): English | Language(s): English, Isixhosa, Sesotho, Shangaan, Portuguese.

Synopsis

NL | Deze verpletterende documentaire, aangekondigd als ‘het onvertelde verhaal van het ontstaan van Zuid-Afrika’, onderzoekt de talrijke manieren waarop de mijnindustrie een sleutelrol speelde bij het vormgeven van de apartheid in Zuid-Afrika. Al meer dan een eeuw verlaten honderdduizenden zwarte mannen uit Sub-Sahara Afrika, hun families om naar goud te graven, om de belangrijkste bron van rijkdom van Zuid-Afrika te produceren. De film laat zien hoe de inheemse samenlevingen van Zuidelijk Afrika werden vernietigd, om een poel van goedkope arbeidskrachten te creëren, die enkele van ‘s werelds rijkste goudvoorraden tegen de laagst mogelijke prijs ontgonnen.

ENG | Billed as “the untold story of the making of South Africa”, this devastating documentary explores the numerous ways in which the mining industry was a key force in shaping apartheid South Africa. For more than a century, hundreds of thousands of black men from Sub-Saharan Africa have been leaving their families to dig for gold and produce South Africa’s key source of wealth. The film shows how Southern Africa’s indigenous societies were destroyed in order to create a pool of cheap surplus labour that mined some of the world’s richest deposits of gold at the cheapest possible price.

Programme | Saturday 24

  • Introduction: 5 min | Before the films start
  • Film screening: 99 min | Film: Dying for Gold (2019)
  • Q&A: 25min with filmmakers Catherine Meyburgh and Richard Pakleppa (online)

Contact film

Website: http://dyingforgold.com/